Podložky
Kuchyňský nábytek se dnes vyrábí z velmi kvalitních materiálů odolných proti běžnému poškrábání, silnému znečištění a rychlému opotřebení. Dvířka kuchyně jsou často provedena ve vysokém lesku, do pracovní desky je vložena křehká sklokeramická varná deska a pracovní plocha je obložena tím nejlepším tepluvzdorným materiálem. Přesto, nebo možná právě proto, doporučujeme chovat se k takové kuchyni opravdu šetrně.
Samozřejmostí by měla být pečlivá ochrana pracovní desky, která většinou tvoří největší pracovní plochu v kuchyni. Pokud není součástí pracovní desky krájecí prkénko, nekrájejte na ni potraviny a při odkládání nožů se vyvarujte pořezání jejího povrchu. Neodkládejte na ni ani horké hrnce a pekáče vytažené přímo z trouby. Použijte v tomto případě podložku pod hrnec, která ušetří kuchyňskou linku teplotního šoku. Dlouhodobé odkládání horkých nádob na místa, která k tomu nejsou v kuchyni určená, může přispět ke znehodnocení materiálu, ze kterého je pracovní deska vyrobena, a snížit tak její životnost. Kuchyňské podložky vyrobené z poddajného silikonu mají několik nesporných výhod - jsou teplovzdorné, pružné a snadno se čistí. Nečistoty a mastnota, které na nich ulpí po vaření nebo pečení, stačí otřít vlhkým hadříkem namočeným v saponátu a utřít do sucha.
Přímo na pracovní desku v kuchyni byste neměli odkládat ani mokré nádobí. Voda a vlhkost nesvědčí dřevu ani dřevotřísce, ze které jsou kuchyně obvykle vyrobené. K odkapání přebytečné vody a usušení nádobí použijte raději odkapávací podložku.
Pokud jste ještě neslyšeli o zázračné podložce na gril, dovolte nám ji nyní představit. Jedná se o teflonový zázrak, který promění vaše grilování v čarování - ze syrového masa vykouzlíte šťavnaté steaky, z křupavé zeleniny jemnou přílohu. Suroviny si zachovají všechny svoje přednosti - propečené maso zůstane křehké, zelenina krásně měkká a plná vitaminů. Tepluvzdorná podložka, která odolá teplotám do 260 °C, chrání rošt grilu proti mastnotě a připáleninám. Po použití ji stačí pouze umýt mýdlovou vodou a srolovat.